Gebruikersbeheer scenario 4

Van UvAwiki centraal

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Inleiding

Scenario 4 is gemaakt voor interne Wiki's. Dit scenario biedt de Wikibeheerder het meeste flexibiliteit in het toekennen van rechten aan gebruikers terwijl het tegelijkertijd mogelijk maakt om met het uvAnetID in te loggen. Nadeel van dit scenario is dat alle gebruikersnamen handmatig moeten worden aangemaakt.

Werking

Hoofdlijnen

De beheerder onderhoudt handmatig een lijst met gebruikersnamen en wachtwoorden. Gebruikersnamen op de lijst die overeenkomen met een UvAnetID kunnen inloggen met het wachtwoord dat bij dit UvAnetID hoort. Uitsluitend de gebruikers op de lijst hebben toegang tot de Wiki. De beheerder van de Wiki bepaald handmatig welke rol een gebruiker krijgt.

Wie mag gebruikers aanmaken

Alleen een gebruiker met de rol beheerder mag een andere gebruiker aanmaken.

Aanmaken nieuwe gebruiker

Ga naar het onderste navigatiemenu aan de linkerkant en klik op het navigatieitem 'speciale pagina's'. Bovenaan de lijst met speciale pagina's staat een link naar de pagina 'aanmelden/inschrijven'. Klik op deze link. De pagina 'aanmelden/inschrijven' heeft een link met de tekst 'Maak een gebruiker aan'. Klik op deze link en volg de instructies.

Domein

De gebruikersnaam moet lokaal worden aangemaakt, dus kies in de domeinpoplist voor de waarde 'local'.

Wachtwoord

Maak voor iedere gebruiker een lastig wachtwoord van 8 tekens. Een uitzondering op deze regel zijn zijn de wachtwoorden voor gebruikersnamen die gelijk zijn aan het UvAnetID. Geef deze laatste gebruikersnamen een zelfbedacht wachtwoord. Eenmaal aangemaakt kan het zelfbedachte wachtwoord worden vergeten. De nieuwe gebruiker kan inloggen met UvAnetID en het wachtwoord dat bij het UvAnetID hoort; (het zelfbedachte wachtwoord wordt op de achtergrond leeggemaakt).

Rollen

Default krijgen alle nieuwe gebruikers de rol redacteur. Voor het toekennen van andere rollen zie de pagina rollen onder het kopje bureaucraat.

Inloggen

In het aanmeldscherm kan de gebruiker kiezen uit twee domeinen: local en UvA. Wanneer de gebruiker inlogt in het UvAdomien wordt de gebruikersnaam/wachtwoord combinatie eerste geverifieerd in de lokale database en pas als de verificatie daar mislukt in de LDAP. Wanneer de gebruiker inlogt in het lokale domein wordt uitsluitend de geverifieerd tegen de lokaal vastgelegde gebruikersnaam/wachtwoord combinatie. In de configuratiefile is vastgelegd dat het wachtwoord minimaal één karakter lang moet zijn.

Gerelateerde pagina's

Rollen

Gebruikersbeheer

Handmatige lijst met UvAnetID testscenario

Persoonlijke instellingen