Descriptive Statistics

Uit Methodologiewinkel
Ga naar: navigatie, zoeken

Waarvoor gebruik je dit?

Deze functie is vooral handig als je de descriptives van verschillende variabelen wilt weten. Bijvoorbeeld het gemiddelde, de variantie, etc. Als je hier niet vindt wat je wilt, dan is het nuttig om ook even bij frequencies te kijken, daar kan je dezelfde informatie opvragen en nog meer. Het voordeel van descriptives is dat de resultaten overzichtelijker zijn.

Hoe uit te voeren in SPSS

Klik op Analyze → Descriptive statistics → Descriptives Vervolgens voer je bij variables in over welke variabelen je iets wilt weten.

Bij options kan je dan de verschillende descriptives aanvragen.
Descriptives menu.png

Interpreteren SPSS-output

Je krijgt een tabel met alle descriptives die je hebt opgevraagd. De kurtosis en skewness zijn manieren om te kijken of je data normaal verdeeld zijn. Als vuistregel kan je hanteren dat de kurtosis en de skewness gedeeld door hun standaard error (zit bij de output), niet groter mag zijn dan 2 of kleiner dan -2.
Descriptives output.png

Rapporteren conclusie

Behalve als ze zeer belangrijk zijn, worden de meeste van deze variabelen niet gebruikt in de tekst van een verslag. Vaak worden wel verschillende gemiddelden gerapporteerd, maar dan in een tabel of in een grafiek.