Gebruikersbeheer

Uit UvAwiki centraal
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Met het gebruikersbeheer bepaal je wie toegang krijgt tot de Wiki met welke rol of autorisatie. Met MediaWiki kan het gebruikersbeheer op een aantal manieren worden ingericht. Hieronder worden de twee beschikbare scenario's benoe; het is zaak voorafgaande aan de installatie van een Wiki een scenario voor gebruikersbeheer te kiezen die het beste bij het beoogde gebruik past.

Scenario 1: Handmatige lijst

De beheerder onderhoudt handmatig een lijst met gebruikers en wachtwoorden. Uitsluitend de gebruikersnaam/wachtwoord combinaties in deze lijst hebben toegang tot de Wiki. Voor gebruikersnamen op de lijst die overeenkomen met een UvAnetID hoeft geen wachtwoord te worden meegegeven bij het aanmaken van de gebruiker. Deze UvAnetID's kunnen vervolgens inloggen met het wachtwoord dat bij dit UvAnetID hoort. Uitsluitend de gebruikers op de lijst hebben toegang tot de Wiki. De beheerder van de Wiki bepaald handmatig welke rol een gebruiker krijgt.

Scenario 2: Open - Intern

Wanneer de gebruikerslijst uitsluitend ingezet wordt om te bepalen wie mag bewerken spreken we van een Open Wiki. Wanneer ook ingelogd moet worden om de Wiki te zien spreken we van een Interne Wiki.

Gerelateerde pagina's:

Gebruikersbeheer testscenario's

LDAP parameters